Τηλεφωνικές παραγγελίες +30 23310 29184

Black Friday επιπλέον -10% με τον κωδικό: BF10

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι το καράτι;

Το καράτι αποτελεί μονάδα μέτρησης βάρους και ποιότητας.

Στα διαμάντια, το καράτι χρησιμοποιείται για να υπολογίσουμε το βάρος (mass) και αντιστοιχεί σε 0,2 γραμμάρια.

 Στα κοσμήματα, το καράτι αποτελεί μονάδα μέτρησης της ποιότητας – καθαρότητας (purity). Ο χρυσός διαιρείται σε 24 καράτια

Πόσα καράτια είναι τα κοσμήματα συνήθως;

Τα κράμματα χρυσού που χρησιμοποιούμε στην χρυσοχοΐα είναι συνήθως  8, 9, 14, 18 και 22 καρατιών με επικρατέστερα αυτά των 14. Τα περισσότερα εργαστήρια της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού χρησιμοποιούν για την κατασκευή των κοσμημάτων  9, 14 και 18 καράτια.

Πόσα καράτια πρέπει να επιλέξω;

Δεν υπάρχει πρέπει στην επιλογή των καρατιών. Αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά διατίθενται κοσμήματα σε 8, 9, 14 και 18 καράτια. Κάθε ένα από αυτά έχει αντίστοιχα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. 

Κοσμήματα 18 καρατιών και άνω 

Πλεονεκτήματα:
Κοσμήματα εξαιρετικής ποιότητας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χρυσό (πάνω από 75%) στα κοσμήματα.  

Μειονεκτήματα:

Η μεγάλη περιεκτικότητα του σε χρυσό όμως συνεπάγεται αντίστοιχα και υψηλότερη τιμή. Το δεύτερο μειονέκτημα του κράμματος αυτού είναι ότι λόγω της μαλακότητας που χαρακτηρίζει το χρυσό σαν μέταλλο από τη φύση του, είναι λιγότερο ανθεκτικό σε χτυπήματα και συνεπώς φθείρεται πιο γρήγορα από ένα αντίστοιχο 14 καρατιών. Επισημαίνουμε ότι αυτή η ιδιαιτερότητα εμφανίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στα δαχτυλίδια και βέρες και σε πολύ μικρότερο σε άλλα είδη κοσμημάτων όπως σταυροί ή σκουλαρίκια, αφού τα τελευταία σπανίως έρχονται σε επαφή με κάποιο άλλο αντικείμενο όταν τα φοράμε.

Πως ελέγχω πόσα καράτια είναι το κόσμημα μου;

Κάθε κατασκευαστής είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να αναγράφει σε κάποιο σημείο του κοσμήματος που παράγει, τον αριθμό των καρατιών, κάτι που συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή ποσοστού επί τοις χιλίοις.

Με βάση τον παραπάνω κανόνα λοιπόν έχουμε αντίστοιχα:

  8 Καράτια: 333

  9 Καράτια: 375

14 Καράτια: 585

18 Καράτια: 750

22 Καράτια: 916

Ποια η διαφορά λευκόχρυσου, χρυσού και μπρονζέ κοσμήματος;

Το φυσικό χρώμα του χρυσού είναι κίτρινο, οπότε όταν μιλάμε για λευκόχρυσα κοσμήματα ή κοσμήματα ροζ χρυσού, ουσιαστικά αναφερόμαστε σε κράμματα τα οποία περιέχουν ένα μέρος χρυσού και ένα μέρος από κράμματα μετάλλων τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν ασήμι (Ag), παλάδιο (Pd), χαλκό (Cu), νικέλιο(Ni) κλπ. Όταν αναφερόμαστε λοιπόν σε ένα λευκόχρυσο κόσμημα 14 καρατίων ουσιαστικά αναφερόμαστε σε ένα κόσμημα το οποίο περιέχει 14 καράτια κίτρινο χρυσό και ένα μέρος στο οποίο περιέχονται μέταλλα όπως ασήμι (Ag) ή παλάδιο (Pd) σε συγκεκριμένες αναλογίες , οι οποίες έχουν την τάση να «λευκαίνουν» το κόσμημα ή αντίστοιχα χαλκό και να προσδίδουν κόκκινο, ροζέ χρώμα.

Είναι πιο ακριβά τα λευκόχρυσα κοσμήματα από τα χρυσά;

Στην τιμή ενός κοσμήματος δεν έχει σημασία το χρώμα του χρυσού αλλά η περιεκτικότητα σου σε χρυσό, τα καράτια δηλαδή (8, 9, 14, 18), και φυσικά η εργασία του κοσμήματος και οι πέτρες που τυχόν έχει.

Γιατί κιτρινίζει το λευκό μονόπετρο;

 Ουσιαστικά τα λευκόχρυσα κοσμήματα έχουν σαν βάση τον κίτρινο χρυσό και με την προσθήκη συγκεκριμένων κραμμάτων και αναλογιών καταφέρνουμε να τους προσδώσουμε μια έντονη λευκότητα που συνήθως έχουν τα μονόπετρα ή οι λευκές βέρες. Επειδή το χρώμα όμως που επιφέρει η πρόσμιξη δεν είναι αρκετά λευκό «βάφονται» αποκτώντας έτσι το έντονο λευκό χρώμα που βλέπουμε στα καινούργια κοσμήματα. Λόγω του ότι η «βαφή» αυτή όμως, είναι επιφανειακή και λόγω της ιδιαίτερης φύσης της βέρας (την φοράμε συνέχεια και έρχεται σε επαφή με οτιδήποτε πιάνουμε) καθώς και της «γάμπας» του μονόπετρου (το κάτω μέρος του δαχτυλιδιού), φθείρεται και αποχρωματίζεται – αφαιρείται η βαφή – επαναφέροντας ουσιαστικά το φυσικό χρώμα του λευκόχρυσου το οποίο «κιτρινίζει».

Μπορώ να το επαναφέρω στο αρχικό του χρώμα όπως το αγόρασα;

Με την ίδια ακριβώς μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε  την πρώτη φορά κατά την κατασκευή, μπορεί να επανέλθει το έντονο λευκό χρώμα στο δαχτυλίδι ή την βέρα οποιαδήποτε στιγμή. Το κόστος  της επαναφοράς του χρώματος, καθορίζεται μετά από συνεννόηση μας τηλεφωνικώς.

Μπορεί να μετατραπεί το μέγεθος του δαχτυλιδιού;
 • Τα περισσότερα χρυσά και ασημένια δαχτυλίδια μπορούν να μετατραπούν στο μέγεθος.
 • Σε περίπτωση που θέλετε να μετατρέψετε το δαχτυλίδι σας, το μετατρέπουμε ΔΩΡΕΑΝ μέσα στον 1ο χρόνο από την αγορά του από το κατάστημά μας. Η δωρεάν μετατροπή ισχύει για +4,-4 νούμερα. Για μεγαλύτερη μετατροπή ενδέχεται να υπάρξει επιπλέον χρέωση.
 • Στην περίπτωση οποιασδήποτε μετατροπής ενός κοσμήματος ο πελάτης πρέπει να προκαταβάλει ένα μέρος του κόστους αγοράς του κοσμήματος, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία μετατροπής του.
 • Στην περίπτωση οποιασδήποτε μετατροπής ενός κοσμήματος ή ειδικής παραγγελίας και αφού έχει προκαταβάλει ένα ποσό, ο πελάτης δεν έχει το δικαίωμα υπαναχώρησης.
Τι να προσέξω στην μέτρηση του μεγέθους του δαχτυλιδιού;
 • Μετρήστε το δάχτυλό σας όταν τα χέρια σας βρίσκονται σε φυσιολογική θερμοκρασία.
 • Μην τα μετρήσετε όταν είναι πρησμένα από πιθανό χτύπημα ή εγκυμοσύνη.
 • Λάβετε υπόψη σας το μέγεθος των αρθρώσεων στο δάχτυλο καθώς θα πρέπει το δαχτυλίδι να περνάει πάνω από αυτές.
 • Μετρήστε το δάχτυλο στο οποίο θα φοράτε το δαχτυλίδι. Κάθε δάχτυλό μας έχει διαφορετικό μέγεθος.
 • Το μέγεθος του αριστερού μας δάχτυλου δεν είναι το ίδιο με το μέγεθος του αντίστοιχου δεξιού.
Πως να φυλάξω τα μαργαριτένια μου κοσμήματα;
 • Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με άλλα κοσμήματα γιατί μπορεί να χτυπηθούν και να χαραχτούν.
 • Σιγουρευτείτε ότι τα μαργαριτάρια δεν έρχονται σε επαφή με καλλυντικά και αρώματα, γιατί τα χημικά μπορούν να χαλάσουν την γυαλάδα τους.
 • Κάθε φορά που φοράτε τα μαργαριταρένια σας κοσμήματα καλό θα ήταν να όταν τα βγάζετε να τα καθαρίσετε με ένα μαλακό πανάκι. Ο ιδρώτας και το make up έρχονται σ’ επαφή με τα μαργαριτάρια και μπορούν να επηρεάσουν την γυαλάδα τους.
 • Σε κοσμήματα όπως, δαχτυλίδι, σκουλαρίκι και μενταγιόν που έχουν μαργαριτάρια τοποθετημένα καλό θα είναι να μην έρχονται σε επαφή με νερό, γιατί διαλύει την κόλλα που συγκρατεί το μαργαριτάρι στην βάση του.